Jotta mikrosirusta on hyötyä kadonneelle ja löytyneelle lemmikillesi, niin mikrosiru tulee REKISTERÖIDÄ ja omistajatiedot tulee pitää AJAN TASALLA. Pelkkä numerosarja (kuva 4) ei valitettavasti kerro kellekään mitään.
Sekä omistajan että lemmikin kannalta rekisteröinti on järkevintä tehdä mikrosirutietokantaan, joka on avoinna viranomaisille ja löytöeläintaloille koska yhdenkään yhdistyksen tai vastaavan sisäiseen tietokantaan ei muilla ole pääsyä.
 
Mikrosirutietokantojen ylläpitäjät, joista viranomaiset ja löytöeläintalot rekisteröitymisen jälkeen pääsevät etsimään ja kysymään omistajatietoja ovat:
Suomen Kennelliitto (rotukoirat ja sekarotuiset koirat), maksullinen palvelu, tietojen päivitys ottamalla yhteyttä Kennelliittoon arkisin sekä Omakoirapalvelun 24/7 kautta
Suomen Kissaliitto (rotukissat ja maatiaiskissat), maksullinen sekä maksuton palvelu, tietojen päivitys tapahtuu ottamalla yhteyttä Kissaliittoon arkisin
Turvasiru.fi (ihan kaikki lemmikit rotuun ja lajiin riippumatta), kertamaksullinen palvelu, jota omistaja itse voi päivittää 24/7
 
Mikrosirutietokanta, josta kuka tahansa pääsee etsimään sirunumerolla omistajaa ja numerovastaavuuden järjestelmästä löytyessä järjestelmä lähettää yhteydenottopyynnön omistajalle itse:
Siruhaku.fi (kaikki lemmikit rotuun ja lajiin riippumatta), maksuton mutta osa palvelussa olevan eläinlääkäriaseman palvelua, tietojen päivitys vain oman eläinlääkäriaseman kautta
 
Pelkän mikrosirutuksen hinta per eläin lähtee eläinlääkäreillä kymmenestä eurosta, 80 euroon asti. Kaikilla eläinlääkäreillä mikrosirutus ei sisällä rekisteröintiä. Tällöin voit rekisteröidä mikrosirun itse, esim. Turvasiru.fi – tietokantaan maksamalla 20 euron aktivointikoodin.


Meillä Onnentassussa sekä meneillään olevalla Turvasiru tutuksi! – kiertueella mikrosirun asennus ja rekisteröinti Turvasiru.fi – järjestelmään maksaa 25 euroa.

Kuva-1%2C-mikrosiruasetin.jpg

Mikrosiruasettimia löytyy erinäköisiä ja –kokoisia. Asetin sisältää yhden mikrosirun ja on kertakäyttöinen.

Kuva-2%2C-mikrosiru.jpg

Itse mikrosiru näyttää tältä. Mikrosirun paikka lemmikissä (kissa/ koira) on vasemman puolen niska tai lapojen väli. Mikrosiru saattaa liikkua eli se ei aina löydy juuri sieltä mihin se laitettiin.
 
Kuva-3%2C-mikrosirulukijoita.jpg

Mikrosiru luetaan lukulaitteella. Lukulaitteita löytyy erinäköisiä ja –kokoisia.
 
Kuva-4%2C-mikrosirun-numerosarja-luettun

Kun mikrosiru on luettu lukulaitteella, niin lukulaite kertoo mikrosirun yksilöllisen numerosarjan eikä mitään muuta kuten kuva kertoo.