Syksy on täällä ja kohta mekin jo huomaamatta viritellään joulumuistamiskeräyksiä Riihimäen liikkeissä, ihmetellään Onnentassun joulupukkia ja kaupitellaan kuusia. Siihen on kuitenkin vielä aikaa.

Tällä hetkellä vielä hoidellaan tiukan kissakesän jälkimaininkeja. Ennen sitä siis, kun ne kesän karkuteillä olleet kaverit suojiimme saapuu.

Tämä kissakesä jää erityisesti mieleen siitä, että jälleen olemme saaneet todistaa ihmisen välinpitämättömyyden seurauksia, tiineiden, ulkoilevien ja hylättyjen kissojen muodossa. Myös yksinäisiä orpopentuja on löytynyt hämmentävä määrä. Olemme saaneet ihmetellä, että edelleen vuonna 2014, puhutaan ei toivottujen - kissanpentujen hukuttamisesta sekä muilla tavoin päiviltä päästämisestä?! Kysymys lienee aiheellista esittää tässä kohtaa: onko se 65 € kustannus todella niin paljon rahaa, että sitä ei kannata kissan sterilointiin käyttää? Tuolla ja välillä vähemmälläkin summalla säästää kissaansa ja itseään. Tässä myös oiva vinkki niin kissan vihaajille kuin rakastajillekin –korvamerkitty lahjoitus kissan sterilointiin/ kastrointiin!

Menneenä kesänä on paljastunut myös uudenlainen ilmiö, kiusantekomielessä tehdyt eläinsuojeluilmoitukset. X-pariskunnat ovat riidelleet keskenään ja ilmoitelleet toisistaan, naapurit ovat mielestään tienneet valtavan tarkkaan eläinten lukumäärän ”valtavasti kissoja” ja totuus on paikan päällä ollut aivan toinen (kolme kissaa). Ilmoituksia on tullut kissan keittämisestä, koiran potkimisesta ja vaikka mistä.

Eläinten kaltoin kohteluun ja epäilyyn kaltoin kohtelusta tulee ja PITÄÄ puuttua. Ja nimenomaan niin, että puuttuu eikä esimerkiksi kerro Facebookissa tällaisista ja jätä reaalimaailmassa ilmoitusta tekemättä. Kannattaa kuitenkin aina muistaa tarina paimenesta, joka huusi liian monta kertaa susi.

Ihmisten väliset riidat eivät meille eläinsuojeluihmisille kuulu eikä meistä niiden ratkojiksi ole. Jos omat hermot ovat aivan pinnassa ja oma mielentila on ”käpynä”, niin nukkukaa yksi yö ja tehkää ilmoitus vasta sitten. Kaikkiin ilmoituksiin suhtaudutaan vakavuudella ja jokainen ilmoitus otetaan tosissaan mutta perättömien, kiusantekoilmoituksien tarkastaminen harmittaa. Ne kun vie resursseja muulta ja valitettavan usein aivan turhaan.

Iloa on herättänyt tänä kesänä se miten paljon kissoja on haettu omiin koteihinsa takaisin. Sekä myös se, että rekisteröityjä mikrosiruja on löytynyt hienosti. Vielä kun kaikki muistaisi pitää omat tietonsa ajan tasalla siinä rekisterissä, jonne oman lemmikin mikrosiru on rekisteröity. Se homma kun jää omistajan oman muistin varaan ja valitettavan usein tietojen puute havaitaan vasta siinä vaiheessa kun lemmikki on karkuteillä ja se kuvan perusteella tunnistetaan.

Rekisteröimättömät sirut tuottavat meille kiireaikoina lähes viikoittain paljon päänvaivaa. Tälläkin hetkellä talossa on sisällä puolipitkäkarvainen kissa, jolla kyllä siru on mutta se 15-numeroinen numerosarja, joka lukulaitteen avulla saadaan esiin EI omistajasta mitään kerro. Toivotaan, että ”Puuhka”-nimen meillä saanut kissa löytää sen oikean omistajansa.

Ja juuri oli koira, jolla kyllä mikrosiru oli mutta ei sitä minnekään ollut rekisteröity ja sellaisen sirun hyöty on kyllä täysi nolla!

Esimerkiksi Turvasiru.fi-palvelun rekisteröintikustannus on kertaluonteinen. Se maksetaan yhden ainoan kerran ja jos lemmikin omistajuudessa tapahtuu muutoksia, niin vanha omistaja voi siirtää omilla tunnuksillaan uuden omistajan tiedot Turvasiru.fi – palveluun. Eikä maksa enää mitään!

Lämmin ja pitkä kesä aiheutti myös sitä, että kissoja tulla tupsahteli parvekkeilta alas. Kaikkia ei varmaankaan ole edes löytynyt. Tai meille ei ainakaan ole ilmoituksia kaikista löytyneistä tullut. Onnentassun suojiin tuli ainakin neljä kissaa, jotka olivat tulleet parvekkeelta alas. Joko siitä syystä, että (halpaa) verkkoa ei parvekkeella kissan suojana ollut tai, että parvekelasit olivat jääneet auki (ihan vähän vaan). Kaikki onneksi selvisivät hengissä ja ketään ei tippumisen takia isommin tarvinnut eläinlääkärissä paikata, ei ainakaan ulkoisesti havaittavien vammojen takia.

Huonoin onni oli sillä koiralla, joka oli tulla tupsahtanut ok-talon toisesta kerroksesta alas ja jonka eläinsuojeluenkeliksi paikalle päätyi hyväkuuloinen naapuri, joka sinnikkäästi hälytti apua paikalle. Naapurille kiitos, koira sai ensiapua ja omistaja vei kaverinsa heti seuraavana päivänä eläinlääkäriin. Nyt tämä kaveri jo toipuu kovaa vauhtia.

Syksyn alussa Eläinten Auttajat ry tarjosi 20-vuotis juhlansa kunniaksi lettuja.

Syyskuun ajan teemme yhteistyössä Sey:n eläinsuojeluneuvojan ja ell Satu Olkkosen kanssa Sirut ja rokotuksen kuntoon! – kampanjaa pitkin poikin Uuttamaata ja vähän Karjalaakin.

Lokakuussa silmäpeilataan perinteisessä joukkotarkastuksessa koirien silmiä ja marraskuussa koulutetaan uusia Turvasiruttajia.

Uutta kotia etsivien eläinten näyttöillat jatkuu perinteiseen tapaan joka maanantai ja torstai, kello 15-19. Turvasirutuksia tehdään maanantaisin näyttöillan ohessa. Kaikki muut Onnentassun tapahtumat löydät www.onnentassu.fi – etusivulta kohdasta ajankohtaista.